مجله1

ملاس چیست؟

ملاس چیست؟

 ملاس 

ملاس چیست؟ کلمه ملاس دارای ریشه لاتین است و به معنای عصاره ای غلیظ، با خاصیت چسبندگی و تیره رنگ است. در واقع ملاس یک محصول جانبی در فرایند ساخت شکر و مخمر است. کیفیت این فرآورده تا حد زیادی به میزان رسیدگی نیشکر یا چغندر، مقدار شکر استخراجی، و همچنین روش استخراج آن مرتبط است.

این ماده در گذشته و در کشاورزی با نوعی که امروزه می شناسیم و در دست است، تفاوت های زیادی در نحوه استخراج و محصول نهایی داشته و معمولا تهیه آن هزینه زیادی دارد در .

بهترین روش پوساندن کود حیوانی

تعریف ملاس:

ملاس یکی از محصولات جانبی کارخانه‌های تولید قند و شکر است که در طی استخراج قند از چغندر قند و نیشکر پس از اينكه شيره قند غليظ شده و از توربين ها عبور كرد باقي مي ماند.

این ماده به طور متوسط داراي ۶۵-۴۵ درصد قند و در حدود ۱۰ درصد مواد معدني و مقداري آميد و مقدار خيلي كمي مواد آلبومي نوئيد (چربی) دارد. ملاس نيشكر از نظر مقدار قند خيلي از ملاس چغندر قند غني تر است (۶۵ درصد در مقابل ۴۵ درصد) به طوري كه در اغلب كارخانجات از ملاس حاصل نيز مجددا قند گيري مي نمايند.

انواع ملاس:

  • ملاس چغندر قند
  • ملاس نیشکر
  • ملاس سورگوم

انواع ملاس بر اساس مراحل استخراج:

 استخراج اول ملاس (First extraction):

ملاس استخراج اول یا ملاس شفاف نوعی از ملاس است که در طی اولین جوش نیشکر و چغندر استخراج می گردد و دارای رنگی شفاف و روشن است. این نوع از ملاس دارای بیشترین مقدار قند و در عین حال کمترین ویتامین و مواد معدنی است طعم نسبتا شیرینی دارد. از این نوع ملاس اغلب در پخت و پز به عنوان طعم دهنده استفاده می‌شود.

استخراج دوم ملاس (Second extraction):

ملاس تیره، همانطور که از نامش پیداست، حاصل مرحله دوم استخراج است و به همین دلیل رنگ تیره ‌تری نسبت به نوع اول دارد و به دلیل ترکیبات موجود در آن، طعم نسبتا تلخی است.

 استخراج سوم ملاس (Third extraction):

ملاس بلک استرپ (Blackstrap) که همان ملاس نوع سوم است، حاوی بیشترین غلظت ویتامین‌ها و مواد معدنی است و محصول نهایی چرخه سوم استخراج است. شایان ذکر است که این ملاس دارای کمترین میزان قند است و طعم تلخی دارد.

کابردهای ملاس:

کاربرد به عنوان کود:

از ملاس می‌توان به عنوان یک کود مناسب برای افزایش حاصلخیزی و بهبود کیفیت خاک استفاده کرد. ملاس‌ها سرشار از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید و ضروری برای رشد گیاهان هستند و استفاده از آن‌ها می‌تواند به عنوان کود به افزایش تولید محصولات کشاورزی و بهبود کیفیت خاک کمک کند.

کاربرد در پزشکی و داروسازی (تولید الکل):

یکی دیگر از مهمترین کاربرد‌های ملاس استفاده از آن به عنوان ماده اولیه تولید الکل است. الکل در پزشکی و داروسازی استفاده‌های زیادی دارد و امروزه که مصرف الکل روز به روز در حال افزایش است، لزوم استفاده از ملاس چغندر بیشتر از قبل اهمیت پیدا کرده است.

تولید شکر قهوه ‌ای با ملاس:

یکی دیگر از خواص ملاس استفاده از آن برای تولید شکر قهوه ای است. شکر قهوه‌ای با ترکیب شکر سفید تصفیه شده با تقریبا ۵ درصد ملاس تولید می گردد.

مکمل غذای دام و طیور:

ملاس در تولید غذای دام و طیور نیز کاربرد دارد و اضافه کردن آن به علوفه و جیره غذایی دام باعث افزایش اشتها و در نتیچه پروار شدن دام می گردد.

کاربرد ملاس در تولید صنایع تخمیری:

تهیه اسید استیک، تولید خمیر مایه نانوایی، تولید اسید گلوتامیک، اسید سیتریک، تهیه دکستران، تولید استون، پروتئین تک یاخته و تولید لایزین از ملاس، از دیگر کاربرد‌های ملاس در صنعت است.

 ملاس برای پوساندن کود حیوانی:

این محصول با داشتن کمترین آلاینده‌های آلی و صنعتی، به عنوان نوعی جایگزین مفید و کاربردی برای کودهای معدنی و آلی در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع در پروسه ساخت این محصول فرعی، ماده ای با نام ویانس تشکیل می گردد که در مصارف کشاورزی  و همچنین پوساندن کود دامی بسیار مفید است. به عبارت کلی، ویناس محصول جانبی تولید شده در طول تقطیر اتیل الکل، مخمر، اسیدهای آمینه و یا اسیدهای آلی از مخلوط تخمیر ملاس نیشکر و چغندر است.

بهترین روش پوساندن کود حیوانی 

 مهمترین مزایای ملاس

مهم ترین تاثیر این ماده، بهبود کیفیت مواد مغذی و ساختار خاک و در نتیجه افزایش ظرفیت تولید محصول و کاهش اسیدیته است.

به عبارت دیگر، ملاس اصلاح کننده مفيدی در خاک های آهکی است و بر ميزانpH ، نيتروژن و به ويژه پتاسيم خاک اثر مثبت دارد.

با این حال موارد دیگری همچون افزایش نگهداشت آب، گسترش گیاهان و جانوران ریز در محیط خاک و در نتیجه کاهش فرسایش خاک از جمله مهم ترین خواص این ماده در صنعت کشاورزی است. شایان ذکر است که این ماده در خاک اسیدی باعث افزایش میزان رس قابل انتشار و در خاک آهکی باعث کاهش میزان این نوع رس است.

نکته: از کاربرد مقادير زياد ملاس بايد اجتناب شود، چرا که بر هدايت الکتريکی به خصوص برای محصولات حساس به شوری، اثر نامطلوب دارد.

سخن پایانی:

همانطور که ذکر شد، این ماده یک فرآورده قندی است که معمولا توسط کارخانجات قند و نیشکر تولید می گردد. این محصولات که به نوعی محصولات فرعی کارخانجات به حساب می آیند، بسیار غنی بوده که ضمن برخورداری از انواع مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها، منبع غنی کربوهیدرات و همچنین سرشار از ویتامین ها،  این ماد ه گزینه مناسبی برای کمک به پوسیدگی کود حیوانی است. این فراورده غنی علاوه بر کاربردهای فراوان در سایر صنعت ها، در کشاورزی بسیار پرکاربرد و مفید هستند.

ما شرکت خدمات کشاورزی و باغبانی آرکاکاران  برای بهبود باغبات و کشاورزی شما عزیزان به معرفی انواع کودهای شیمیایی و ارگانیک کشاورزی و همچنین دوره های آموزش کشاورزی و باغبانی فراهم نموده ایم. امید است که با انجام مشاوره های باغبانی مجموعه آرکاکاران بیشترین ثمره را از اراضی خود بدست آورید.

آدرس سایت: arkakaran.com

نویسنده: مهندس احمدوند

کود  ابزارآلات باغبانی     دوره های آموزشی

لینک توضیحات و خرید محصول

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *