مجله1

هرآنچه باید در مورد نهال گردو بدانید

هرآنچه باید در مورد نهال گردو بدانید:

همان طوری که می دانید گردو چهارمین محصول عمده باغی و پس از پسته دومین محصول خشكباری مهم ایران محسوب می شود و از نظر اقتصادی حائز اهمیت بالایی است. گردو در مقایسه با سایر میوه های آجیلی، دارای بیشترین میزان خاصیت آنتی‌ اکسیدانی (ضد سرطان) است ‌علاوه بر این در کنترل فشار خون و افزایش سوخت و ساز بدن نقش مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با طریقه کاشت نهال گردو آشنا کنیم.

ارقام متفاوتی از نهال گردو  وجود دارد که برای داشتن عملکرد بالا باید به این موضوع توجه کرد چون باید از ارقام استفاده شود که سازگار با شرایط آب و هوایی، نوع خاک و عرض جغرافیایی و … محل کاشت باشد. ولی یک اصول کلی برای کشت و پرورش تمام این ارقام وجود دارد که ما در این مقاله سعی داریم شما را با آن ها آشنا کنیم.

 نهال گردو:

گردو با نام علمی Juglans regia از خانواده راش سانان (Juglandaceae)، درختی خزان کننده و پهن برگ است که از جمله درختانی است که بیشترین نیاز را به نور خورشید دارد. علاوه بر نهال امکان تولید درخت گردو از دانه های آن نیز وجود دارد. اما کاشت بذر گردوی بومی زمان بر بوده و حداقل ۳۰ سال زمان برای محصول دهی نیاز دارد. بنابراین، از نهال اصلاحی با بازده بالاتر استفاده کنید.

کاشت نهال گردو

انواع نژاد درخت گردو:

به‌ طور کلی، می توان انواع نژاد گردو را به دو دسته ایرانی و خارجی تقسیم‌ نمود که انواع ایرانی با کیفیت‌ تر، پرمحصول‌ تر و پرطرفدارتر هستند. گردوهای خارجی نیز اکثرا پیوندی بوده و از لحاظ اقتصادی به صرفه هستند.

انواع نژادهای ایرانی درخت گردو شامل:

  1. گردوی دماوند
  2. گردوی ضیا آباد قزوین
  3. درخت گردو تویسرکان
  4. گردوی مراغه
  5. گردوی خوشه ای
  6. گردوی اسمیت و… دیگر ارقام محلی که سطح زیر کشت محدودی دارند.

انواع نژادهای خارجی نهال گردو نیز شامل:

  1. گردو چندلر
  2. گردو فرنور
  3. نهال گردوی ژنوتیپ برتر

گونه ژنوتیپ برتر درخت گردو :

به گونه‌ هایی از نهال گردو که دچار جهش ژنتیکی شده‌ اند، گردو ژنوتیپ گفته می‌شود. از این گونه‌ ها نهال‌هایی که صفات مثبت یک نهال گردو را دارند، نهال گردو ژنوتیپ برتر نامیده می‌شوند.

نهال گردو ژنوتیپ برتر، باردهی بالا، بازدهی زود هنگام و میوه درشت، نمونه‌ای از نکات مثبت این گردو ژنوتیپ است. حتی این نهال عملکرد بهتری نسبت به ارقامی مانند نهال گردو چندلر و یا فرنور در آب و هوای معتدل دارد.

گردو ژنوتیپ، ساختار تخم مرغی شکل و درشتی دارد که وزن هر دانه گردو با پوست چوبی حدود ۱۳ گرم است. رنگ مغز گردو روشن بوده و بالای نیمی از وزن گردو مختص به وزن مغز گردو است.

خرید نهال ژنوتیپ برتر

شرایط مناسب جهت کاشت درخت گردو:

نهال گردو از جمله نهال هایی است که نسبت به شرایط کشت حساس است. شرایط مناسب برای کشت نهال گردو عبارتند از:

  • ارتفاع از سطح دریا

همانطور که می دانید هرچه ارتفاع از سطح دریا بالاتر  باشد به معنای سردتر بودن منطقه جغرافیایی است. بهترین آب و هوا برای پرورش نهال گردو، آب و هوای سردسیری و زمستانی است. اگر در این مناطق قصد کاشت نهال گردو را دارید، باید ارقام مقاوم را انتخاب کنید که رقم چندلر رقمی مناسب برای این مناطق است. اگر قصد کاشت درخت گردو در ارتفاع ۱۵۰۰ تا ۲۲۰۰ متر را دارید، نهال گردو فرنور، گزینه مناسبی است.

  • دیرگل یا زود گل

نکته مهم دیگر برای کاشت نهال گردو توجه به دیر گل یا زود گل بودن آن است؛ زیرا نهال های دیر گل برای مناطق سردسیر مناسب تر هستند.

زمان گل دهی درخت گرد

  • زود رس یا دیر رس

برخی از نهال های گردو مانند ژنوتیپ برتر یا کانادایی در سال اول شروع به محصول دهی می کنند. برخی دیگر مانند نژاد چندلر، فرنور و پدرو نیز در سال اول و دوم شروع به محصول دهی می کنند.

  • خاک مناسب

درخت گردو در اکثر خاک ها به دلیل مقاومت بالا قابلیت رشد را دارد. با این وجود، خاک های شنی و یا لومی، گزینه بسیار مناسبی برای کاشت درخت گردو هستند.

آیا گردو در برابر آفات و بیماری ها مقاوم است؟

بهتر است از بروز بیماری ها در درخت گردو پیشگیری نمایید. این آفات به محصول آسیب زده و کیفیت آن را نیز پایین می آورند. مهم‌ ترین این آفات شامل کرم خراط گردو، کرم میوه، مگس پوست خوار و… می باشند.

چه زمانی اقدام به کاشت نهال گردو کنید؟

بهترین زمان برای کاشت این نهال اواخر فصل پاییز بوده که شرایط خاک و آب ‌و هوا مساعد است. سعی کنید در زمستان از کاشت نهال، خودداری نمایید چرا که این نهال ها در مقابل سرما حساس هستند، نهال‌ ها را نیز باید بلافاصله قبل از اینکه جوانه بزنند، در خاک مناسب و مساعد کاشت.

جوانه درخت گردو

نکته: باید توجه داشت هرچه مقدار ماسه بیشتر باشد، برای رشد و توسعه ریشه مناسب تر است. زیرا ریشه درختان، تا اعماق زمین فرو می روند و یکی از مهم ترین نکات در رابطه با خاک محل کاشت گردو است.

عمق کاشت نهال گردو:

برای کاشت نهال درخت گردو در پاییز باید چاله هایی به ابعاد 90 سانتی متر × ۱/۲ متر آماده کرده و سپس براساس نتایج تجزیه خاک، کود دامی کافی با خاک مخلوط کنید. سپس بلافاصله چاله ها را پر کرده و تا اوایل بهار به حال خود رها نمایید. در اسفند ماه خاک چاله را به اندازه ریشه های نهال برداشته و نهال ها در آن کاشته می شوند.

در زمان کاشت نهال ها باید ریشه های صدمه دیده را هرس  نمایید و سپس ریشه ها با محلول های قارچکش جهت جلوگیری از پوسیدگی طوقه تیمار گردند به خصوص زمانی که نهال ها روی پایه های گردوی ایرانی پیوند شدند.

فاصله مناس برای کاشت درخت گردو:

بین ۶ تا ۸ متر فاصله ی مناسب برای کاشت است ولی می تواند بسته به شرایط مختلف آب و هوایی و خاک در فاصله های ۷×۷ ، ۶×۷ ، ۶×۶ و ۶×۸ نیز کاشته شود. فاصله بین نهال ‌ها برای دریافت نور کافی و جذب مواد مغذی از خاک بسیار مهم است.

فاصله کاشت نهال گردو

 

بهترین روش آبیاری درخت گردو:

گردو از درختانی است که به میزان آب، فواصل آبیاری و شیوه آبیاری حساسیت نشان می دهد. آبیاری مکرر و طولانی مدت سبب مرطوب ماندن خاک و پر شدن فواصل خاکدانه ها از آب و در نهایت، سبب خفه شدن ریشه و پوسیدگی آن می شود. برای آبیاری می توانید از روش های غرقابی، نواری، قطره ای و بابلر استفاده کنید.

روش آبیاری درخت گردو

میزان آبیاری درختان گردو، به منطقه و محیط کاشت آن‌ها بستگی دارد. طبیعی است که در مناطق خشک، آبیاری اهمیت بیشتری پیدا می کند. علاوه‌ بر این، سن درخت نیز در برطرف کردن نیاز آبی دخیل است، به طوری که در سال اول بعد از کاشت، نیاز آبی کم با دفعات زیاد بوده و به تدریج با افزایش سن درخت فواصل آبیاری طولانی تر و حجم آن بیشتر می گردد.

آبیاری زیاد هنگامی که پوست میوه حالت استخوانی به خود گرفت به دلیل عدم تغییر حجم و شکل سبب درشت شدن مغز گردو می گردد و پوست سبز را می ترکاند. به همین علت زمانی که میوه های گردو شکل گرفتند و به حداکثر رشد خود رسیدند از آبیاری فراوان خودداری نمایید. آبیاری زیاد در اواخر تابستان باعث سرما زدگی زمستانه و خشک شدن سرشاخه ها و کاهش تعداد گل ها در بهار می گردد. کمبود آب در خرداد ماه در اندازه میوه و رشد گیاه و در تیر ماه در تشکیل جوانه های میوه دهنده (سال بعد) و مغز گردو اثرات زیان باری را موجب می گردد.

آبیاری در تابستان 

کمبود آب در مرداد و شهریور بر کیفیت مغز گردو و خشبی شدن شاخه ها پس از کاشت درخت گردو سبب اثرات نامطلوب می شود. اولین آبیاری در صورت وجود بارش های کافی زمستانه و بهاره در اول خرداد ماه صورت می گیرد و به فواصل ۱۶ – ۱۲ روز نسبت به نوع خاک و سن درختان باید تکرار شود. آبیاری درخت بعد از اتمام مهر، متوقف شده و در فصول سرد سال نیاز به آبیاری ندارد؛ زیرا باعث آسیب به درخت می گردد.

بهترین روش هرس درخت گردو

هرس درخت به چه صورت است؟

شامل دو مرحله است.

  • هرس فرم دهی
  • هرس باردهی

هرس درخت گردو

هرس فرم در سال های اولیه رشد نهال انجام می گردد. برای انجام این کار از فاصله ۵/۱ متری نهال سر برداری و محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده می شود که این امر باعث رشد شاخه های جانبی می گردد. همچنین در سال های بعد تعداد شاخه ها کم و بقیه شاخه ها از روی تنه حذف می گردند و با این روش فرم اصلی درخت شکل می گیرد.

  • هرس باردهی:

این نوع هرس معمولاً در اواخر زمستان یا تابستان انجام می شود که شامل: حذف شاخه های مزاحم خشک و ناجور می باشد و باید محل بریدگی را با چسب باغبانی پوشش دهید. منظور از هرس، حذف کامل شاخه های زیادی و نرک ها یا آن قسمت هایی است که مانع تابش نور خورشید به داخل تاج درخت می گردد، زیرا در قسمت هایی که نور بیشتری می تابد، درخت باردهی بیشتری دارد و قسمت هایی که در معرض نور خورشید نیستند، گردوهایی ریز و کوچک را به وجود می آورد.

هرس درختان کهن سال گردو، نمونه دیگر از هرس کردن است که به منظور جوان کردن درخت، شاخه های پیر و درهم را در پاییز هرس کرده و با این کار شاخه های جوان بارده بیشتری به وجود می آید.

روش‌های تکثیر درخت گردو کدامند؟

برای تکثیر درخت گردو از روش های مختلفی همچون استفاده از بذر، کشت بافت، ریز ازدیادی و یا جنین زایی غیرجنسی نیز استفاده می گردد. البته بهترین راه برای تکثیر درختان گردو، استفاده از بذر اصلاح شده و برای اصلاح درختان کهن سال، پیوند تغییر تاج است.

کلام آخر:

همانطور که می دانید صنعت احداث باغ گردو، علاوه بر داخل کشور در سایر مناطق معتدل دنیا نیز رونق فراوانی دارد. درخت گردو با عمر طولانی و درازی که دارد، می‌تواند نوعی سرمایه‌گذاری پرسود برای نسل آینده باشد. هرچند که کاشت و فروش محصول آن نیز، خود سود بسیاری برای افراد به همراه خواهد داشت.

گردو در مناطق سرد و معتدل بهتر رشد می کند و تکثیر آن اغلب از طریق بذر و کاشت نهال صورت می گیرد و عواملی مانند نوع نهال (گونه مطابق با منطقه)، کیفیت خاک (از نظر میزان مواد معدنی مورد نیاز نهال مانند پتاسیم، نیتروژن و …)، اقلیم آب و هوایی و عرض جغرافیایی منطقه در موفقیت کاشت و پرورش گردو موثر است. درختان در زمان کاشت حتما باید در دوره خواب باشند، از این رو همواره توصیه می شود در مناطقی که زمستان‌های طولانی دارند؛ نهال‌ها در اواخر فصل پاییز در باغ کاشته شوند. کاشت نهال گردو در فصل پاییز به جای فصل زمستان، موجب می گردد تا نهال‌های گردو یکسال زودتر باردهی خود را آغاز نمایند.

ما شرکت خدمات کشاورزی و باغبانی آرکاکاران  برای بهبود باغبات و کشاورزی شما عزیزان به معرفی انواع کودهای شیمیایی و ارگانیک کشاورزی و همچنین دوره های آموزش کشاورزی و باغبانی فراهم نموده ایم. امید است که با انجام مشاوره های باغبانی مجموعه آرکاکاران بیشترین ثمره را از اراضی خود بدست آورید.

آدرس سایت: arkakaran.com

نویسنده: مهندس احمدوند

کود  ابزارآلات باغبانی     دوره های آموزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *